Desinformatie in de pers over kernenergie: de bestrijding ervan verloopt nog steeds moeizaam

Meer dan tien jaar na het ongeluk in Fukushima verschijnen er in de Nederlandse pers nog steeds artikelen over kernenergie die eigenlijk te kwalificeren zijn als desinformatie. De stroom lijkt maar niet op te drogen. Op elk stuk ingaan zou bij tijd en wijle een dagtaak vergen van ons team. Zelfs als we ons tot de 'kwaliteitsmedia' beperken is de taak nog steeds omvangrijk.

En eerlijk gezegd, niet erg inspirerend.

We spreken onze verbazing erover uit dat in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk een tweetal onderzoeksjournalisten, George Monbiot en Mark Lynas, de basis hebben kunnen leggen voor een journalistieke behandeling van kernenergie die meer in de richting gaat van het voldoen aan het criterium van waarheidsvinding. Dat criterium is en blijft immers de bestaansreden van journalistiek, zoals Kovach en Rosenstiel in hun journalistieke handboek uiteenzetten.

In Nederland wordt, zodra het gaat over kernenergie, nog te vaak niet voldaan aan dat journalistieke criterium. Team e-Lise belooft plechtig dat, zodra de stichting zelfs maar het minimumloon kan betalen voor wat nu een onaangename deel is van ons vrijwilligerswerk, wij hier meer systematisch 'debunks' zullen plaatsen, in de hoop de Nederlandse journalistiek over kernenergie een beetje op de rails van waarheidsvinding te krijgen.

Uiteraard hebben we al vaak reacties geschreven op artikelen en andere verslagen. Deze worden echter maar heel zelden ook geplaatst in de betreffende media. Het is daarom niet alleen weinig inspirerend werk, maar het sorteert ook nog eens weinig effect. Een deel van onze reacties hebben wij echter in onze xwiki verzameld, waardoor u vast een indruk kunt krijgen: https://xwiki.e-lise.nl/wiki/cp4all/view/Antinuclearisme/